top of page

Delegaţia PSD a fost întrebată în Statele Unite de banii artiştilor americani din România


Citeste mai mult: adev.ro/pyhmyw

Articolul din titlu a aparut in data de 27.09.2019 in ziarul ADEVARUL iar contextul este urmatorul:

Asa cum am mai explicat, incepand din octombrie 2013, intr-o serie de locatii comerciale din Romania (magazine, baruri, sali de jocuri, mall-uri, etc.), dupa semnarea de catre Media Prep SRL a contractului cu Navarr Enterprises, Inc. din Statele Unite ale Americii, s-a difuzat exclusiv muzica de pe www.radiosparx.com (un catalog de peste jumatate de milion de piese muzicale din toate genurile).

Catalogul RadioSparx este anume creat si licentiat incat cei care difuzeaza aceasta muzica in locatii comerciale (magazine, supermarketuri, baruri, restaurante, hoteluri, cafenele, sali de fitness, mall-uri, etc.) isi achita in mod direct remuneratiile catre toti titularii de drepturi a caror muzica este folosita. Adica toti artistii, compozitorii si producatorii implicati in crearea tututor pieselor muzicale din acest repertoriu isi primesc, in mod direct, fara interventia organismelor de gestiune colectiva, sumele solicitate.

In Romania, cand ne-am adresat organismului de stat de control in domeniul drepturilor de autor si conexe, si anume Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) si am intrebat daca ne putem desfasura in acest fel activitatea ni s-a raspuns, oficial si sub semnatura d-nelor Adriana Dontu (director general) si Irina Lucan-Arjoca (director general adjunct) ca ”gestiunea individuala in Romania, este interzisa” ! Asta desi Legea 8/1996, actualizata, prevedea la vremea respectiva urmatoarele:

”Art. 123. - (1) Titularii dreptului de autor şi ai drepturilor conexe îşi pot exercita drepturile recunoscute prin prezenta lege în mod individual sau, pe bază de mandat, prin organismele de gestiune colectivă, în condiţiile prezentei legi.”

Un raspuns care ne trimitea sa incasam remuneratiile cuvenite titularilor de drepturi din catalogul RadioSparx prin intermediul organismelor de gestiune colectiva UCMR-ADA, UPFR si CREDIDAM.

Astfel, cele 3 ogc-uri au incasat, in continuare, sume de bani in numele titularilor de bani a caror piese muzicale au fost difuzate de pe www.radiosparx.com, desi acestia, prin contractele incheiate cu compania americana, au renuntat (chiar au interzis) la orice reprezentare din partea organsimelor de gestiune colectiva la nivel mondial.

Trecand peste orice vointa a titularilor, ogc-urile din Romania, asa cum am spus, au continuat sa incaseze sume in numele lor.

Singura exceptie a facut-o UCMR-ADA care, incepand cu 2016, au achitat remuneratiile incasate in numele autorilor si sunt singurul organism de gestiune colectiva din Romania care repartizeaza in mod real si corect, conform utilizarii reale, sumele cuvenite titularilor de drepturi.

Mai mult, s-au hotarat ca nici macar nu e cazul sa le plateasca aceste sume titularilor de drepturi. De ce ? Pentru ca e mai bine sa ramai cu banii decat sa-i platesti, nu ?

Cum au justificat asta ? In primul rand ne-au contestat noua, Media Prep SRL, compania romaneasca, dreptul de a cere aceste remuneratii in numele titularilor din catalogul www.radiosparx.com. Contestandu-ne calitatea de titular de drepturi pe acel catalog dar recunoscandu-ne calitatea de reprezentant al acestora. Dar nu ne-au achitat remuneratiile cuvenite nici in aceasta calitate desi, spre exemplu, UPFR o face in alte zeci de cazuri, unele de notorietate cum ar fi licentiatii marilor case de discuri externe.

Am solicitat ca plata sa se faca companiei americane ce detine www.radiosparx.com insa nu au facut-o.

Am solicitat ca plata sa se faca direct titularilor de drepturi in numele carora au incasat remuneratii de la utilizatori. N-au facut-o.

In fapt, au incasat de la utilizatori (baruri, magazine, mall-uri, sali de jocuri) sume de bani in numele unor artisti si producatori pe care insa nu i-au mai achitat, conform legii, acelor artisti si producatori in numele carora au solicitat si incasat acesti bani.

Aceasta fiind chiar definitia gestiunii frauduloase din Codul Penal, pe numele celor doua ogc-uri (UPFR si CREDIDAM) au depus plangere penala la Prachetul de pe langa Judecatoria Sector 1 in noiembrie 2017, adica in urma cu doi ani timp in care nu s-a intamplat nimic desi cele doua organisme incaseaza si ”repartizeaza” anual sume fabuloase, de milioane de euro.

Acum, problema a ajuns sa fie ridicata primului-ministru, avand in vedere ca cele doua organisme de gestiune colectiva, UPFR si CREDIDAM, au incasat sume de bani in numele artistilor si producatorilor americani si nu le-au mai achitat.

Tocmai din acest motiv, si din faptul ca Legea 8/1996, da clar dreptul titularului de a-si gestiona individual drepturile (asa cum e logic, normal si conform dreptului constitutional de proprietate !), de la inceputul lui 2018 titularii de drepturi din catalogul nostru isi gestioneaza direct, individual, dreptul de comunicare publica, autorizand si cesionand fara intermedierea organismelor de gestiune colectiva.

RECENT POSTS

FEATURED POSTS

FOLLOW US

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page